Beter laat dan nooit heeft het Stadsbestuur ingezien dat ernstig beleid voeren niet hetzelfde is als potverteren, en dus kondigt men stevige, en voor velen pijnlijke besparingen aan (en ja, ook nieuwe belastingen).

Dit recente inzicht heeft alvast één gunstig gevolg: wegens onbetaalbaar gaat de geplande verminking van het Gravensteen niet door. Er komt dus geen chinees lampionnetje (paviljoen) op het grasveld, en evenmin zal men een fijne priem (lift) tegen de donjon plakken. Spijtig toch voor de exit-through-the-giftshop, om nog even bij het architectenbargoens te blijven.

De beslissing van onze vroede bestuurders komt er natuurlijk niet door het protest van vele Gentenaars – daar luisterde men niet naar – of door ons juridisch en historisch onderbouwde dossier …maar hoe dan ook: SOS Gravensteen is bijzonder tevreden met deze ommezwaai.

Niet dat we meteen in katzwijm zullen vallen: om de toegankelijkheid van de burcht te verbeteren, blijft de hefboomsubsidie van de Vlaamse Overheid van 4.793.519 euro immers beschikbaar, en ook blijft de relancesubsidie voor de restauratie van het noordelijke bijgebouw (170.474,63 euro) voorhanden tot en met 31 juli 2026.

Wij pleiten zoals altijd al voor maximale ontsluiting, maar het Gravensteen vraagt wel terughoudendheid en nederigheid, geen architecten met sterallures en bijpassende gages.

Een ander gunstig effect van de besparingen is dat men het Intern Verzelfstandigd Agentschap Historische Huizen vanaf 1 januari 2026 zal onderbrengen bij het Autonoom Gemeentebedrijf Erfgoed.

Dat IVA Historische Huizen werd in 2012 in het leven geroepen met het oog op de maximale commercialisering van een aantal gebouwen die men graag wilde loskoppelen van Monumentenzorg. Gelukkig zetelen in het bestuur van het AGB Erfgoed wél externe experten met eerbied voor museale waarden.

Natuurlijk gebruikt het Stadsbestuur graag mooie termen uit de managementswereld, zoals ‘synergie’ en ‘integratie’ maar SOS Gravensteen hoopt toch dat stilaan het besef groeit dat men het beheer van erfgoed niet kan overlaten aan een pretfabriek die ooit een Oosters WinterWonderkasteel wilde maken. Het oordeel van historici kwam toen hard aan: “Sterk staaltje oriëntalistisch, ahistorisch, racistisch en volledig ongepast misbruik van ons stedelijk erfgoed”, of nog: “Wie dit bedacht is gewoon incompetent.”

Wij blijven dus oplettend, en wensen tot slot onze leden, sympathisanten en donateurs te bedanken, evenals diegenen die ons discreet hebben gesteund vanuit verschillende besturen.