fbpx

SOS Gravensteen krijgt positief advies van Vlaanderen: “Zonder paviljoen en mét lift, maar wel binnen kasteelmuren”

Vandaag zaten we voor de derde keer samen met de minister van Onroerend Erfgoed. Op onze visiebundel kregen wij reacties van het Agentschap Onroerend Erfgoed en INTER. Onze visiebundel kwam tot stand middels participatie met de burger, participatie die ontbrak in het plan van de Stad. Wat wij voorstelden, toetsten zij af aan erfgoedwaarde en toegankelijkheid.

Blijkt dat het ontwerp van SOS Gravensteen volgens Onroerend Erfgoed een maximaal behoud van de site respecteert met zo weinig mogelijk “boven- of ondergrondse ingrepen in het Gravensteen”.

Aanvaardbaar voorstel volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed. kras architecten

SOS Gravensteen bundelde ideeën rond het Opperhof, de info- en ticketbalie, sanitaire installaties en de souvenirwinkel. Wij pleitten ervoor om uit te wijken naar de infobalie van de Oude Vismijn. De genoemde voorzieningen kunnen hier in alle toegankelijkheid ondergebracht worden, en zo ook de lokalen voor het personeel van het Gravensteen.

Het voorstel van SOS Gravensteen biedt een verdriedubbeling van de toegankelijkheid voor om het even welke minder mobiele bezoeker. Hij zal 7 binnenruimten van het Gravensteen kunnen bezoeken, tegenover 2 in het huidige plan van de Stad.

“Wij voelen ons gesteund door de positieve beoordeling van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zij waarderen onze omzichtige, conserverende aanpak. Het spreekt dan ook dat wij onze visie zullen blijven verdedigen, en dat het onfatsoenlijke paviljoen voor ons ontoelaatbaar blijft.”, zegt Wouter Houtekamer, voorzitter van SOS Gravensteen.

Het is nu aan de Stad Gent om te beslissen of zij haar plan doorzet, of misschien tot inzicht komt. SOS Gravensteen blijft intussen bereid om samen een aanvaardbare oplossing te zoeken.

Vorige

Alternatieve visiebundel voorgesteld aan de minister

Volgende

Open brief aan schepen Watteeuw

  1. katty De Vleeschouwer

    Neutraal studiebureau kan het even ??!!
    Ver gekomen dat de Gentenaars zo moeten smeken en vechten voor hun Gravensteen.
    Een volk die De Stad gedaante gaf, maar naar mijn gevoel te tolerant is geweest!
    Wie heeft deze mentaliteitswissel zien aankomen…

    • Steurbaut

      Waar is het rebelse karakter van de Gentenaar gebleven? Niet dat we een opstand moeten organiseren, maar kunnen we echt niets anders doen om te vermijden dat het Graafkasteel zo wordt aangetast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SOS Gravensteen