fbpx

Zoek mee naar een oplossing voor het Gravensteen!

De discussie rond Het Steen in Antwerpen heeft ook de lopende gesprekken over het Gravensteen weer op scherp gesteld. Op aansturen van erfgoedminister Matthias Diependaele (en met instemming van de Stad Gent) is er daarom op donderdag 29 april overeengekomen dat de actiegroepen SOS Gravensteen en Wijs Gravensteen acht weken de tijd krijgen om, samen met de Gentenaar, alternatieven naar voren te schuiven voor de huidige plannen voor het Gravensteen.

Zeer concreet gaan we op zoek naar alternatieven voor het geplande paviljoen op het grasperk naast het Gravensteen, en voor de liftkoker tegen de donjon (toren) aan. Al even concreet: de alternatieven moeten aan dezelfde eisen voldoen als de huidige plannen. Dat wil zeggen dat de integrale toegankelijkheid niet ter discussie kan staan. Wie minder mobiel is, moet zelfstandig het Gravensteen kunnen inkomen, en niet enkel tot bovenaan de donjon geraken maar ook zoveel mogelijk zalen van de burcht kunnen bezoeken.

Tegelijk moet met de grootste zorg worden omgesprongen met de erfgoedwaarde van het Gravensteen. In de 19de eeuw mag het kasteel dan deels opnieuw zijn opgetrokken, veel elementen zijn achthonderd tot meer dan duizend jaar oud.

Wat niet wil zeggen dat wij vinden dat er aan het Gravensteen níet mag geraakt worden, laat staan dat we tegen toerisme zouden zijn. Integendeel, we zijn vóór duurzaam toerisme, met inbreng van de Gentenaar en met respect voor zijn erfgoed en het weinige groen in het centrum.

En dus gaan we nu op zoek naar architecten, ingenieurs, erfgoedexperten, archeologen enzovoort, want zonder hun technische expertise komen we er niet. Maar evenzeer gaan we op zoek naar oorspronkelijke denkers, zowel van binnen als van buiten Gent. Kortom, naar iedereen die alleen of in team een alternatief wil zoeken voor de huidige plannen.

Uiteraard laten we de mensen niet aan hun lot over. We plannen de komende weken minstens één hoorzitting, en daarnaast ook terugkoppelmomenten met experts. Wie de documenten wil inzien die we via de Wet Openbaarheid van Bestuur bekwamen, kan dit hier.

Laat het duidelijk zijn dat we voor een loodzware opdracht staan en dat de timing erg krap is, maar Gent kan nog vermijden wat er in Antwerpen met het Steen is gebeurd. Weet ook dat er binnen acht weken geen technische plannen op tafel moeten liggen, wel valabele alternatieven en denkpistes om verder uit te werken. Er komt ook snel een forum waar deze ideeën besproken worden.

Wie zin heeft om mee te doen, of gewoon een idee wil opwerpen stuurt een mail naar alternatiefvoorstel@sosgravensteen.be

Doel is te komen tot een breed gedragen oplossing in dit dossier.

SOS Gravensteen en Wijs Gravensteen

Vorige

Interview met ons erelid Geert Van Doorne

Volgende

Athene en Gent – in hetzelfde bedje ziek

 1. Van Impe Denis

  Het Waterslot moet opnieuw omringd zijn met water RONDOM. Waarom niet een boot plaatsen met passerelles van en naar de kaai en het Steen ?
  Slim, leuk en uniek ter wereld, zonder alles te verpesten…

 2. Mollie

  Of een tunnel vanaf Veerleplein of ,
  vanaf de Geldmunt onder de zoden door.

 3. Lucien De Reu

  Installeer een lift die volledig verzonken is in de bodem. Enkel als ze nodig is komt ze ‘boven water’.

 4. Marc

  Maak een luchtbrug !

 5. Helsen

  Een soort siege tower. Als uitstalling.

 6. polet karel

  het probleem met het paviljoen is dat dit het zicht op het gravensteen wegneemt aangezien een onderaardse tunnel niet kan, via een of andere overheidsinstantie verboden en ja waarom dat mag joost weten….dus de pot op met dat verbod en toch een tunnel bvb vanuit het toerismebureau op het veerleplein
  Indien dit niet mogelijk is : stop het paviljoen voor twee derde onder de grond op de huidige lokatie in de geldmunt , MAAR ZO VER MOGELIJK VAN HET STEEN AF
  Dit paviljoen is bereikbaar via een zachtglooiende helling terwijl de bezoekers vanuit het paviljoen via een open tunnel (een soort gracht sleuf) via een bres in de buitenmuur het steen betreden Hoe het binnen moet opgelost worden weet ik niet ik ken de site van binen onvoldoende maar wil wel eens kijken mocht mijn voorstel weerhouden worden

 7. Willi Huyghe

  DE GRAVEN VAN VLAANDEREN IN GENT:
  https://www.dewereldmorgen.be/schrijver/willihuyghe/

 8. Werner dhaene

  Aanvalstoren zoals in de middeleeuwen met valburg niet voor overvallers maar voor rolstoelen toren nagebouwd zoals vroeger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SOS Gravensteen