fbpx

Alternatieve visiebundel voorgesteld aan de minister

Exact één jaar geleden werden de buurtbewoners van het Gravensteen uitgenodigd om de plannen te aanschouwen die de Stad had met hun vertrouwde buur.  We hoorden de architecten zeggen dat ze met de grootste zorg te werk waren gegaan. In de zaal hoorden we verontwaardiging. Zonder enige vorm van participatie werd de burger voor een voldongen feit geplaatst; de groenzone, die de Stad een jaar eerder nog beloofde te verfraaien, zou ernstig verminkt worden. Snel staken we de koppen bij elkaar, richtten het actiecomité SOS Gravensteen op.

Zonet kreeg SOS Gravensteen de kans om een uitgewerkt plan voor te stellen aan de minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. De komende weken zal het voorgestelde ontwerp op haalbaarheid getoetst worden door de diensten van Onroerend Erfgoed en INTER. Wij kijken uit naar de mogelijkheid om op 13 juli opnieuw samen te zitten met alle betrokken partijen om de resultaten hiervan te bespreken en willen de minister danken die dit mogelijk gemaakt heeft.

“Na onze open oproep hebben wij op korte tijd meer dan honderd voorstellen ontvangen. De Gentenaars stelden het op prijs dat ze konden participeren in ons project. Samen met professoren, mediëvisten, archeologen, architecten en ingenieurs heeft SOS Gravensteen die voorstellen bekeken, en afgetoetst op haalbaarheid. Zo kwamen wij tot een duurzaam alternatief dat de toegankelijkheid meer dan verdriedubbelt in vergelijking met het huidige plan van de Stad. Ons alternatief respecteert de integriteit van de burcht, zonder het uitzicht van het Gravensteen te verminken, zonder schade aan het erfgoed en met behoud van de groenzone naast de burcht.” zegt voorzitter Wouter Houtekamer.

Wij zijn er zeker van dat ons ontwerp haalbaarder en goedkoper is dan de plannen zoals ze nu voorliggen.

Vorige

Wij stellen ons alternatief voorstel aan de minister voor op 1 juli.

Volgende

SOS Gravensteen krijgt positief advies van Vlaanderen: “Zonder paviljoen en mét lift, maar wel binnen kasteelmuren”

18 reacties

 1. Luc Gryffroy

  Prachtig. Lang geleden dat ik nog vreugde voelde opwellen bij het bekijken van een ontwerp voor verbouwingswerken in Gent. Moet flink wat werk hebben gekost.

  • Bedankt! Doet deugd om dit te lezen!

  • Gilbert

   Zeer benieuwd naar de reactie van schepen Sami Soguir. Het weerhouden plan was immers het Nec plus Ultra. Niet voor verbetering vatbaar, behoudens het inleveren van een paar graszoden. Het heeft ook allemaal te veel gekost om nu nog te wijzigen (dixit). Zeer benieuwd.

   • Ook wij wachten vol ongeduld om te weten wat we te horen zullen krijgen van Onroerend Erfgoed en INTER, en wat de reactie van het Stadsbestuur zal zijn.

 2. Goderis Bart

  Proficiat met jullie opzoek- en beschrijvingswerk. Een lofbetuiging naar de oorspronkelijk staat van het historische Gravensteen met zijn uitzicht.

 3. Wat fijn dat er Gentenaren zijn ,die voor hun erfgoed op de bres springen ! Hopelijk luistert het stad naar de verzuchtingen van zijn bewoners ! Bravo !

 4. Jean Van Der Stricht

  Dit plan lijkt mij het enige aanvaardbare willen wij ons historisch patrimonium vrijwaren. Dit weerspiegelt hoe de Gentenaren het Gravensteen willen toegankelijk maken voor iedereen zonder dat een historisch gebouw daarvoor moet verminkt worden. Dat is de enige en unieke Gentse spirit.

 5. Ignace Van Hijfte

  veel veel VEEL beter dan het ‘andere ontwerp’
  & ik ben helemaal voor het wandelpad !
  Hopelijk haalt dit het !

 6. Vincent Goeminne

  Bedankt voor jullie inzet.

 7. Ralf Greger

  dit is echt knap bedacht en zorgt voor een minimaal-invasieve ingreep in het buitenbeeld.
  wat een verschil tov van dit ongeinspireerde commerciele betonmonster dat van het stad eerst werd gepresenteerd met zijn maximale destructieve impact op optiek en groenzone

  Chapeau@SOS Gravensteen

 8. Namens Burgerplatform Gent en Burgerplatform Vlaanderen wens ik jullie van harte proficiat voor jullie inzet. Een prachtig Burgerinitiatief waaruit eens te meer blijkt tot wat constructieve samenwerking kan leiden. Het door jullie voorgestelde ontwerp geeft blijk van sereniteit en eenvoud. Het ontwerp past perfect in het historisch zo waardevol monument welke wij als Gentenaars in ons centrum hebben. Gelet op het feit dat het ontwerp eveneens de groene zone rond het Gravenkasteel vrijwaart geeft blijk van een klimaatgerichte visie op open ruimte. Gent is een oververhitte stad, de Gentenaars hebben nood aan rustgevende groene zones in hun stad.

  Wij kijken ernaar uit om jullie te ontmoeten en samen te werken.

  Jurgen Gielen
  Woordvoerder Burgerplatform Vlaanderen en -Gent

 9. katty De Vleeschouwer

  Een elegantie tussen historie en hedendaags
  Het Ponton rond de Burcht in het hartje Gent is een magnifieke toegevoegde waarde . het groene aspect van ligweide gaan menigen benutten en het behoud een charmant gegeven tegenover het monument en de binnenstad
  Een waar samenspel van prachtige aspecten rond dit beheerd kasteel
  Deze Studie getuigt van respect voor de oude Gentenaren die meestal lijdzaam moeten toezien op de ontwaarding in hun binnenstad en waar menigen van hen , hun grootouders , ouders en kinderen de Stad hebben zien opbouwen .
  Mensen met een ziel voor hun Stad de krachten zien bundelen brengt gemoedsrust mee in een samenleving
  Een initiatief die oprechte erkenning zal krijgen
  Matthias Diependaele heeft kansen aangereikt en jullie hebben ze ruimdenkend en capabel benut .
  Met wat goede wil is alles nog mogelijk . Een medaille !

 10. meersschaut freddy

  als er toch wat moet komen bouw dan een aanvaltoren tegen de buitengevel als lift in de stijl van toen !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SOS Gravensteen